Tiran

19.10.2013-20.10.2013

Merhaba arkadaşlar,
Budva yazımda da belirttiğim gibi Hotel Montenegro'da kaldığımız için bir ücret karşılığı ile bizi Tiran'a taksi ile götürme hizmeti vermişlerdi. Sabahın erken saatlerinde taksi ile Arnavutluk'un başkenti Tiran'a doğru yola çıktık. Otelde kalan iki Avustralyalı, biz iki Türk ve Hırvat şoför ile Arnavutluk sınır kapısına geldik. Girişte taksilerden ayakbastı parası alıyorlarmış. Bu yüzden bizim şoföre biraz sıkıntı çıkardılar. Ancak, Hırvat şoför arkadaşları olduğumuzu bizi gezmeye getirdiğini söyleyince sonunda bizi ülkeye almaya karar verdiler :) Ülkeye girince telefonumuza kartalların diyarı Arnavutluk'a hoş geldiniz mesajını aldık :) Arnavutluk, Arnavutça da kartal kelimesinden türetme olduğu için böyle deniliyormuş. Ancak, seyahatimiz boyunca biz kartal göremiyoruz :) Tiran'a varmadan önce İşkodra'ya uğruyoruz. Yemeğimizi yiyip yola devam ediyoruz. Uzun bir yolculuktan sonra Tiran'a varıyoruz ve yol arkadaşlarımızdan ayrılıp kalacağımız yere gidiyoruz. Valizlerimizi bırakıp şehir turuna çıkıyoruz. Arnavutluk'ta sürücüler kuralsız araba kullanıyorlar, arabanın çarpması an meselesi :( Karşıdan karşıya araba çarpmadan geçerseniz şanslı sayılırsınız :) Bir de burada çok fazla İtalya'na rastlayabilirsiniz.
Arnavutluk'un para birimi Lek. Şehrin merkezinde Arnavutluk'un en büyük kahramanı İskender Bey'in heykeli sizi karşılıyor.

İskender Bey- Arnavutluk Milli Kahramanı
Ayrıca merkezde, Arnavut Mimar Enver Faja tarafından yapılan Ulusal Tarih Müzesi yer almaktadır.

Ulusal Tarih Müzesi

İskender Bey meydanında 19.yy başlarından yapılan Ethem Efendi Cami bulunmaktadır.

Ethem Efendi Cami
Yine Ethem Efendi Cami'nin yanına yapılan saat kulesi bulunmaktadır. İlk yapıldığında tepesinde Venedik yapımı bir çan bulunmaktaymış ancak daha sonra bu çan, saatle değiştirilmiş.



Merkezde gezerken, terk edilmiş, bakımsız bir konik yapı dikkatimizi çekiyor. Bu yapı, 2001 yılından itibaren Arnavutluk Tv kanalı için yapılmış ancak şu an gençlerin kaykay ve grafiti yaptığı bir yer olarak kullanılmaktadır.


Arnavutluk'ta gezerken bir kilise gözümüze çarpıyor ve içeri giriyoruz.



Şehirde gezerken gözümüze güzel manzaralar çarpıyor. Kitaplar hiç bu kadar güzel sergilenmemiştir herhalde :)



Gezerken karnımız acıkmış yemek için araştırma yapmaya başlamıştık. Çok fazla alternatif ok aslında. Buranın KFC'si değil de AFC'si var bu arada :)


Akşam için bir restauranta oturup kebap yedik en sonunda :) Yemekten sonra ertesi sabah havaalanına gitmek için otobüs araştırması yaptık. Saatlerini ve hareket yerini öğrenip otelimize gittik. Saraybosna'dan başlayıp Tiran'da biten gezimiz böylece son buldu :) Sizlere de keyifli gezmeler :)