Viyana

Merhaba arkadaşlar,
Yine bir kurban bayramı tatili, yine bir kıpırdanma bi yerlere gidelim konuşmaları başladı, derken ablamın Viyana turu satın alması evin küçüğünü çok sevindirdi :) Yeter ki gezmek olsun bana :) Bavulumuzu hemen hazırladık ve Viyana kuşatması için hazırız :) 

Nerede Kaldık?: Viyana'ya turla gittiğimiz için otelimiz tur tarafından ayarlanmıştı. Hotel Ananas. Kahvaltı dahil ve çok lezzetli. Otel konumu itibariyle ünlü Naschmarkt'ın (Viyana'nın en ünlü ve en eski sebze meyve pazarı) çok yakınında bulunmaktadır. U4 metro durağı "Pilgramgasse" otelin tam karşısında olduğu için ulaşımımız da çok kolay oldu. Ayrıca otelimize Saint Stephens Katedrali ve Schonbrunn Sarayı da yakındı. 

Ulaşım: Viyana 23 bölgeden oluşmaktadır. İç içe büyüyen halkalardan oluşan bir yapı düşünün. İşte Viyana'da her bölgede bir numara var. Viyana'da ulaşım tramvay ve metro ile sağlanıyor. Yer altına indiğinizde wiener linien yazan officelerden, bilet automatlarından bilet satın alabilirsiniz. Ya da yer üstünde iseniz tütün satan dükkanlardan da bilet alabilirsiniz. Metroya bindiğinizde makinelere biletinizi okutmayı unutmayın. Yani o an biletinizi kontrol eden biri yok. Ancak, bilet kontrolcüleri  metrolara ne zaman binecek belli olmuyor. Aksi takdirde çok yüklü ceza yiyebilirsiniz. 

Nereleri Gezdik?: Viyana'da önemli birçok yapı var. Bunlar biri, Hofburg Sarayı. Bu saray, Viyana'daki başta Habsburg Hanedanlığı olmak üzere birçok önemli kişiye ev sahipliği yapmıştır. Hoffburg Sarayı daha çok yazlık saray olarak kullanılmıştır. Kral Franz Josef'in ve Kraliçe Elizabeth'in (ki bu kişi Sisi'dir ve Viyana'da çok önemlidir) kullandığı tüm eşyalar bu sarayda sergilenmektedir. Burayı bir günde gezebilirsiniz. ancak bizim vaktimiz kısıtlı olduğu için hızlandırılmış bir tur yaptık ;) Sarayda gümüş eşyalar, Sisi müzesi vb. gibi bölüm bölüm ayrılmış yerler var. Bunların ücretleri de farklı farklı.


Hoffburg Sarayı
Mutfakta kullanılan eşyalar


Sisi'nin kıyafetlerinden biri
Hofburg Sarayı'na yürüme mesafesinde  Spanische Reitschule binicilik okulu bulunuyor. Pazar günleri burada atlarla gösteri oluyormuş. Dilerseniz bu güne denk getirip izleyebilirsiniz. 
Viyana'nın önemli diğer bir yapısı da Belvedere Sarayı'dır. Bu saray, Prens Eugen'e Osmanlının Viyana kuşatmasında göstermiş olduğu üstün başarıdan dolayı verilmiş bir saraydır. Belvedere Sarayı yukarı ve aşağı olmak üzere iki bölümden oluşur ve uzun, geniş bir bahçe ile birbirine bağlanır. Avustralyalı Gustav Klimt'in eserleri burada sergileniyor. En önemli eseri "The Kiss"i burada görebilirsiniz.

Belvedere Sarayı


Belvedere Sarayı Bahçe Bölümü


Viyana'nın bir diğer önemli yapısı, yazlık saray olarak kullanılan Schönbrunn Sarayı'dır. Merkeze biraz uzak olan bu saraya U4 metrosuyla gidebilirsiniz. Biz sarayın içerisini gezmedik. Ancak gezmek isterseniz, bunun için düzenlenen ayrıca turlar mevcut. Onun yerine sarayın bahçesini biraz gezdik. Bahçede yine ücretli kısım olan labirent bahçe bölümü var. 




                                                              Schönbrunn Sarayı




Schönbrunn Sarayı Bahçeleri



                                                Schönbrunn Sarayı Bahçeleri
Bu alanda ücretli olarak gezebileceğiniz; hayvanat bahçesi ve palmiye evi (palm house) var. Biz buraları gezdik, tavsiye ediyorum çok keyifli. Hayvanat bahçesine giderken yolumuza küçük bir sincap çıkıyor ve bize eşlik ediyor :) Ayrıca burası dünyanın en eski hayvanat bahçesi. Bahçe sakinlerinden bazılarını aşağıda görebilirsiniz :)

 
Hayvanat bahçesi turumuzu tamamladıktan sonra Palm House yani palmiye evi de çok keyifli. Palm House da akdeniz, kuzey ve tropikal iklim olmak üzere üç ayrı iklimi de yaşayabilirsiniz. 
Palm House
Palm House'dan karaler
Palm House'dan karaler
Palm House'dan karaler
26 Ekim Viyana'nın ulusal bayramı olduğu için ve biz de bu tarihe denk geldiğimiz için müzeler bedava, çok şanslıyız :) Bir de her ayın ilk pazar günü müzeler bedavaymış, aklınızda olsun, bunu yanında alışveriş yapmanız için de kötü bir gün çünkü dükkanlar kapalı. 26 Ekim Viyana'da hakkaten bir bayram havası :)





Rathaus (Belediye Binası)
Aşağıda gördüğünüz Rathaus meydanına şayet kışın yolunuz düşerse buz paten pisti kuruluyor, pistte kayma fırsatı bulabilirsiniz.
Rathaus (Belediye Binası)
Madem ulusal bayram biz de Viyana Doğa Müzesi'ne (Naturhistorisches Museum Wien) girelim dedik, kesinlikle girmelisiniz, çok eğlenceli.


Viyana Doğa Müzesi

Viyana Doğa Müzesi

Viyana Doğa Müzesi

Viyana Doğa Müzesi
Viyana'da görülmesi gereken birkaç cadde ve meydan var. Stephansplatz Meydanı bunlardan bir tanesi. Bu meydan da fotoğrafta da gördüğünüz gibi Aziz Stefan Kilisesi'ni görüyorsunuz. Biz girmedik ama isterseniz gezebilirsiniz.
Stephansplatz Meydanı 
İstanbul'un bağdat caddesi de denilebilecek Kartner Strasse (Kartner caddesini) ve Graben caddesini mutlaka gezmelisiniz. Kartner caddesini gezip bitirdikten sonra Karls Meydanı'nda bulunan Karls Kilisesi (Karlskirche)'ni göreceksiniz.


Karls Kilisesi (Karlskirche)

Karls Kilisesi (Karlskirche)
Karl kilisesinin yakınında Nascmarkt denilen pazar şarküteri olarak gezebileceğiniz ayrıca oturup yemek de yiyebileceğiniz restaurantlar var. Buradan akşama kadar taze sebze ve meyve alabilirsiniz ancak akşam sadece restaurantlar açık kalıyor. Bir de burada sadece cumartesi günleri bit pazarı kuruluyor. Böyle bir merakınız varsa burayı gezebilirsiniz.


Naschmarkt'ın karşısındaki Art Nouveau tarzındaki binalar
Naschmarkt'ın karşısındaki Art Nouveau tarzındaki binalar
Viyana'da Friedensreich Hundertwasser isimli bir mimar var ve tabi Viyana'daki meşhur renkli binası :) 1 nolu tramvaya binerek Hetzgasse durağında inerseniz bu binaya ulaşabilirsiniz.



Bu binanın karşısında bir de pasaj var ve tabiki meşhur Mozart Corner :) Viyana'nın badem ezmeli çikolataları meşhur ama burdan almayın merkezde daha uygun fiyata bulabilirsiniz.


Viyana'ya gelip de Grinzing Meyhaneleri'ne ya da diğer adıyla Grinzing Şarap Kasabası'na gitmeden olmaz, bir gecenizi mutlaka buraya ayırın ;) Burada yan yana canlı müzikli bir sürü şarap evi olan mekanlar düşünün. Türk ezgilerini de sık sık duyabilirsiniz :) Biz aşağıda gördüğünüz mekana girmiştik, tavsiye ederim. Grinzing Kasabası 19. bölgede bulunuyor. Merkezden 38 numaralı sarı hatlı tramvay ile 20 dk da gidebilirsiniz, otobüs de bir başka ulaşım aracı. Hatta Grinzing'in içinden geçen otobüs sonrasında Kahlenberg tepesine çıkıyor, vaktiniz varsa buraya da gidin derim. Kahlenberg'e gitmeniz için daha detaylı bir anlatım: U6 metrosuna binip Spittelau istasyonunda inin. Metrodan çıkıp 5 dk yürüme mesafesinde olan Wirtschaft Ekonomi Üniversitesi'nin önünden kalkan otobüs ile Kahlenberg'e gidebilirsiniz. Metro istasyonundan çıkınca otobüse binmeden önce de sol tarafınızda şehrin her noktasına imzasını atmış Hundertwasser'in masalsı görünen atık tesisine bakmadan da geçmeyin ;)



Viyana deyince akla ilk gelen klasik müzik dinletisidir. Bunun için kiliselerde düzenlenen, etrafta dolanan mozart kılığına girmiş arkadaşlar göreceksiniz :) Yanınıza gelip size bilet satmak isteyecekler, hatta aralarında çok güzel türkçe konuşanlarda var, şaşırdım :) Viyana'ya gelip de klasik müzik, opera dinlemeden dönmeyin derim :) Bizim Viyana Opera Binası'nda (Wiener Staatsoper) yaklaşık iki saatlik bir beklemeden sonra 4 euro'ya Sevil Berberi Operası için bilet alma şansımız oldu :) Viyana Opera Binası Kartnerstrasse caddesinin sonundadırNormalde opera binasında biletler çok pahalı ve önceden satılmış oluyor. Eğer saat 4-5 gibi giderseniz arkada ayakta izleyebileceğiniz 4 euro'luk bilet satışları oluyor. Biz de azmettik, bekledik ve yerinde Sevil Berberi operasını izleme şansımız oldu :) Ayakta opera izlesek de yanımızda fular, eşarp, şal getirmiştik. Bunları önümüzdeki korkuluklara bağladık, bu bir opera geleneği :) İnternet sitesinden gezi tarihinize göre bilet satın alabilirsiniz. http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node/home/Startseite-Content.de.php
Viyana Opera Binası

Viyana Opera Binası
Sevil Berberi Operası

Viyana Opera Binası

Viyana Opera Binası
Viyana'da eğlence deyince akla gelen ilk yer Prater Parkı, kesinlikle uğramalısınız. Buraya merkezden U1 veya U2 metrolarına binip Praterstern durağında inerseniz gelebilirsiniz. Lunapark'a giriş ücreti yok. Sadece araçlara binerken bilet alıyorsunuz. Buraya gelince 10 kişilik vagonların olduğu kocaman bir dönme dolap göreceksiniz. 


Wiener Riesenrad
Bu dönme dolapta belirli vagonlarda romantik çiftler yemek yiyebiliyor. Ayrıca manzarada tepeden süper.



Dönme dolaba binmek için bilet gişesinin olduğu  yerde oyuncakların maketlerinin olduğu bir yer var. Bilet sırasına girmeden önce burayı da gezebilirsiniz. 




Şimdi size, benim vaktim kısıtlı olduğu için gidemediğim ancak hakkında tavsiyeler aldığım birkaç mekan ismi de söylemek istiyorum: Viyana'da Kagran'a giderseniz Copa kagran denilen mekana gidebilirsiniz. Gece eğlence mekanı arıyorsanız, Scweden Platz istasyonuna yakın Bermuda Dreieck denilen yere gidebilirsiniz. Ayrıca Augarten'e gidebilir, savaş zamanı havadan gelebilecek saldırılara karşı uçaksavar kulelerini görebilirsiniz. Bir de Viyana'da Almanya, Berlin ve Kreuzberg gibi Türk mahallelerini görmek isteyenlerde 10. ve 16. bölgelere gidebilirler. 16. bölge Ottakring ve 10. bölge Reumanplatz isimlerine sahip. 16. bölgeye gelirseniz ve Türk yemeği yemek isterseniz Kent ve Liman restaurantlarını tercih edebilirsiniz. Yine 16. bölgede bulunan şehrin en eski bira fabrikasını görebilirsiniz. 

Neler Yedik?: Viyana denilince akla tabiki de şinitzel yemelisiniz hem de yerinde yani "Figlmüller"de. Figlmüller'in iki şubesi var. İlki ve en eskisi Wollzeile isimli bir pasaj içinde yer alıyor. Biz burada yemek için 1 saat sıra bekledik :) Öncesinden rezervasyon yaptırarak buraya gelebilirsiniz. Diğeri ise, Backerstasse isimli sokak üzerinde yer alıyor. Burada tavuk şinitzeli ve domuz şinitzeli bulunuyor. Siparişinizi vermeden önce bunu belirtmeyi unutmayın. Bir de şinitzelin yanında patates salatası da almayı unutmayın, çok lezzetli.




Şinitzelimi yedim, şimdi tatlı zamanı diyorsanız önce Demel Pastanesi'nde "apfelstrudel" yiyip melange içebilirsiniz. Diğer bir mekan da, Sacher Otel'in pastanesi Cafe Sacher'de "Sachertorte" yemelisiniz.


Sachertorte

Apfelstrudel
Viyana'nın ünlü kafelerinden biri de Hawelka, Graben caddesi üzerinde bulunuyor. Dondurma severler de Fratelli'de mola verebilirler :) Viyana hakkında benden bu kadar :) Size de şimdiden keyifli gezmeler :)