Venedik

Merhaba arkadaşlar,
Bilmem neden İtalya gezi yazıma Venedik'ten başlamak istedim, sanırım pek bi mutlu oldum burda :) Venedik yüzlerce adadan oluşmuş, haliyle de bolca köprüsü var :) Romantik ve bir o kadar da aşıklar şehri Venedik :)

Ulaşım: Venedik'e ulaşım trenle ya da havaalanından oluyor. Venedik'e şehir dışından da ülke dışından da gelseniz önce merkez tren istasyonu ya da çevresine geliyorsunuz, oradan da yürümeniz ya da su otobüsü ya da taksisine binmeniz gerekiyor. Venedik'e her gelen, bir kere sokaklarında kayboluyormuş sanırım, o yüzden kaybolmaktan korkmayın, illa bir yerlere çıkıyorsunuz :) Taş sokaklarında bavullarla yürümek biraz sıkıntılı olduğu için merkeze yakın bir yerlerde kalmanızda fayda var. Biz Rialto köprüsüne yakın bir otelde kalmıştık. Venedik havaalanı; San Marco Polo Havaalanı. Havaalanı şehir merkezi arasındaki ulaşımı; deniz otobüsleri, otobüsler ve taksiler ile sağlayabilirsiniz. Biz, Venedik'e Floransa'dan geçtiğimiz için ulaşımımızı trenle sağladık. Venedik tren istasyonunun adı; Venezia Santa Lucia Tren İstasyonu. Tren biletlerinizi http://www.trenitalia.com/ satın alabilirsiniz.

Nereleri Gezdik?: Tren istasyonundan çıkar çıkmaz Venedik'le tanışıyoruz, ana meydanın adı Piazzale Roma. San Polo, San Marco, Rialto Köprüsü, San Marco Meydanı bu bölgeye yakın. Grand Canal adı verilen ana kanal üzerinde vaporetto adı verilen su otobüsleriyle gezmeniz mümkün. Ancak, şehri yürüyerek gezmenizi öneririm. Piazzale Roma'da vaporetto'nun ilk durağı. Gondollar, Venedik'in olmazsa olmazları, kesinlikle bir gondol sefası yapın derim :)


Rialto köprüsü, Ponte di Rialto olarak da bilinen bu köprü Grand Canal üzerinde bulunuyor. Bu bölge de birçok yemek yeri var ancak bu bölgedeki rastaurantlar çok pahalı. 

Rialto Köprüsü
San Marco meydanına geldiğinizde San Marco Bazilikası ve hemen karşısında bulunan çan kulesi gözümüze çarpıyor. Çan kulesi; Campanile di San Marco.


San Marco Bazilikası

Campanile di San Marco

Grand Canal
Venedik'te bir köprü
Kütüphane



Gondol turları için kesinlikle pazarlık yapın. 80-120 euro civarında bir fiyat veriyorlar, pazarlık payı da var tabi. Geziler ortalama 45 dk - 1 saat civarında sürüyor.


Gondol Turları

Dükler Sarayı denizden görünüşü



Dükler Sarayı (Palazzo Ducale), görülmesi gereken bir diğer yapı. Şehirdeki en eski yapılardan olan saray, sonradan müzeye dönüştürülmüş ve birçok sergiye ev sahipliği yapmıştır. 
Dükler Sarayı denizden görünüşü
Ahlar Köprüsü de görülmesi gereken bir diğer yapı. Mahkumların ceza evine giderken kullandıkları bu köprüde, mahkumlar hapishaneye girmeden önce son kez Venedik manzarasına bakarlar ve derin bir ah çekerlermiş, adı da buradan gelmektedir. Köprünün diğer bir özelliği de, güneş batarken köprünün altında öpüşen çiftlerin aşkının ölümsüz olacağına inanılıyormuş.

Ahlar Köprüsü

San Marco Bazilikası ve San Marco Meydanı




Dükler Sarayı denizden görünüşü

Venedik sokaklarında gezerken vitrinlerde çeşit çeşit maskeler göreceksiniz. Hediyelik eşya almak için geri dönmeyi beklemeyin, aksi takdirde o dükkanı bir daha bulamayabilirsiniz :) Eğer Venedik Karnavalı'na denk gelmek istiyorsanız şubat ayının ilk haftası gibi gezinizi planlayabilirsiniz, ancak gitmeden önce tarihleri tekrar kontrol edin derim.

Maskeler
Karnavalda, herkes kostümlerini giyer, maskelerini takar, Venedik sokaklarında gezerek renkli görüntüler oluştururlar. Zamanında Venedik'te ortaya çıkan veba salgınında hayatta kalan insanlar hastalıklı hallerini gizlemek için maske takmaya başlamışlar ve zamanla bu maskeler renklendirilmiş ve Venedik maskesi adını almıştır. Her bir maskenin bir anlamı var. Dilerseniz boyanmış maske satın alabilir ya da boyasız maske alarak siz renklendirebilirsiniz.

Maskeler
Maskeler
Murano ve Bruno adaları, Venedik'te görülmesi gereken adalardan. Biz zamanımız kısıtlı olduğu için gidemedik ancak vaporettolarla ulaşım mümkün. Venedik'te, hediyelik eşya dükkanlarını gezerken gözünüze murano camından takılar, bardaklar ve buna benzer eşyalar çarpacak. Çok değerli olduğu için hatıra olarak murano camı alabilirsiniz. 

Neler Yedik?: Venedik deyince aklımıza makarna, pizza ve deniz ürünleri geliyor. Biz de bolca yedik :) Ayrıca buradan makarnada satın alabilirsiniz. Siyah makarnalar, mürekkep balıklı imiş.









Venedik hakkında benden bu kadar, gezmesi sizden :) Size de şimdiden keyifli gezmeler :)