Barselona

Uzun zamandır İspanya'ya gitme düşüncem, valizimi toplattı, çok bile durmuştum aslında :D ve düştüm yine yollara... İlk durağım Barselona :)) Barselona, Avrupa'da en çok turist çeken yerlerden biri.. Daracık sokakları, yemekleri, plajları, tarihi yerleri, eğlence mekanları ile kıpır kıpır bir şehir. Barselona'ya giderken rahat rahat gezmek için ilkbahar ya da sonbahar aylarını tercih edin, ben sonbaharı tercih ettim, yağmura da yakalanmadım, güneşte bunaltmadı.. Bir de gitmeden önce Triposo yükledim, gerçekten offline harita sistemiyle çok işime yaradı, aklınızda olsun. Bir de bir şehire gider gitmez, ilk yaptığım iş Turist İnfo bulmak ve bir harita edinmek, ne kadar telefonumda programım olsa da, o harita elimde olacak arkadaş :)


Barselona'da sokaklarda gezerken bir şey dikkatimi çekti. Barselonalılar, kendilerine Katalan diyorlar, İspanyol değil. Bazı evlerdeki bayraklarda çizgi varken bazılarında ekstra yıldız var. Yıldız olanlar, biz Katalanız İspanyol değiliz ve onlardan ayrılmak istiyoruz anlamına geliyor. Yıldız olmayanlar ise, Katalanım ama ayrılmasak da olur anlamına geliyor. Barselona en çok para kazandıran şehirken, İspanya'daki krizden haksız yere etkilendiklerini düşündükleri için ayrılmak istiyorlar.

Barselona'da Havaalanından Merkeze Ulaşım: Barselona Havaalanı (Aeropuarto de Barcelona) deniz kenarında bulunuyor ve merkeze çok uzak değil. Metro, Aerobus denilen otobüs, N16 ve N17 gece otobüsleriyle  20 dk'da merkezde oluyorsunuz. Barselona'da birden çok yere gidecekseniz, 10'lu metro ve tren biletleri var, onlardan almak mantıklı.

Barselona'nın en canlı caddesi, La Rambla Caddesi. Bi kere bu cadde de gezmeden Barselona'ya gittim demeyin :) Deniz tatili yapmak isteyenler de, Barcelonata ve Bogatell bölgelerini tercih edebilir ;) 


İlk olarak sizi, ünlü Mimar Antoni Gaudi ile tanıştırayım :) Çünkü, Barselona'da Gaudi'nin izlerine oldukça sık rastlayacaksınız :) Gaudi, eserlerinde hep doğadan esinlenmiş, ağaç dalından, yosundan, denizden... Gaudi'nin çok acı bir ölüm hikayesi var. 1926 yılında Gaudi'ye tramvay çarpıyor. O esnada, Sagra da Familia kilisesinin inşaatı devam ediyor ve kilisenin inşaatında Gaudi'de çalıştığı için üzerinde eski kıyafetler var. Kazada kimliği tespit edilemiyor ve devlet hastanesine kaldırılıyor. Bu kişinin, ünlü mimar Gaudi olduğu anlaşılınca şehrin zenginleri onu özel kliniklere taşımayı teklif ediyorlar ancak Gaudi bunu kabul etmiyor ve maalesef ölüyor :((


Benim rotam; La Rambla Caddesinden başlayıp, sırasıyla cadde üzerinde bulunan La Boqueria Mercat (ünlü büyük marketi) ,Gotik meydanı ve katedrali, Port Vell, Passeig de Gracia Bulvarı'na geçip, Casa Battlo ve Casa Mila, Sagra da Familia, metro ile Park Güell şeklinde olmuştu. 


Barselona'da görülecek yerlere, Gaudi'nin eserlerinden başlayabiliriz ;)


1) Gaudi Eserleri ;)


*Sagra da Familia: Barselona'nın henüz bitmeyen kilisesidir. Gaudi'nin ölümünden sonra burayı öğrencileri tamamlamaya çalışmış, zaten kilisenin bazı yerlerinde sonradan yapılan yerler renklerinden de belli oluyor. Kilisenin dışında İsa'nın doğuşu, meyveler, sayılar gibi farklı simgeler bulunuyor. Buraya, yürüyerek de metro ile de gidebilirsiniz. Kilise'ye girmek için biletinizi online almanızda fayda var. Online Bilet İçin.



Sagra da Familia- Yapımı halen devam ettiği için, iş makinelerini görüyorsunuz

Sagra da Familia- Açık renkli kısım, sonradan yapılan kısım

*Casa Battlo: Passeig de Gracia Bulvarı'nda yer alan, çatısı ejderha sırtı şeklinde tasarlanan, şehrin zenginlerinden Josep Battlo için yapılan bir evdir. Yapının balkonlarına baktığınızda ise kemik görünümünde sütunlar göreceksiniz, üst katları ise kafatası görünümündedir. Bu nedenle Casa Battlo’nun diğer adı kemikler evi diye geçer. Bilet fiyatları, 22.5 euro, biraz pahalı olsa da görülmeye değer. Online Bilet İçin. Buraya metro ile gelebilirsiniz, Passeig de Gracia metro durağında inerek buraya ulaşabilirsiniz.


Casa Battlo











*Casa Mila (La Pedrera): La Pedrera diye de bilinen Casa Mila, Taş Ocağı olarak da geçiyor. Binaya dışardan bakınca, deniz dalgasını ve yosunu andırdığı görülüyor :) Çatısındaki havalandırmalar efsane, Darth Vader'a benzeteceksiniz :) Çatı dışında, mobilyalar, pervazlar, kapı kulpları son derece ergonomik tasarlanmış. Bilet fiyatı, 20.5 Euro. Online Bilet İçin.


Casa Mila
Casa Mila Çatısı

Casa Mila İçerisi
*Park Güell: Barselona'da görmeden dönmeyin, kesinliklee!!!. Park Güell, aslında zenginlerin yaşayacağı çok konutlu bir yer olacakmış. Bay Güell, burda evler yaptırmış, ancak hiç biri satılmayınca Gaudi'den yardım istemiş ve satışların artması için buradaki evlerden birinden oturmasını istemiş. Ancak, bu da çözüm olmamış ve sadece bir ev satılmış. Daha sonrasında, devlet burayı parka çevirmiş.


Park Güell Seyir Terası- Ücretli kısım burası

Kurabiye ve şekeri andıran tatlı mı tatlı evler :)


Gaudi Müzesi
Burası tepede bir yer, o yüzden önce metroya binip Lesseps metro durağında inip 15-20 dakika yürüdüm, tepenin bir kısmında yürüyen merdiven var ama, gözünüz çok korkmasın ;) 


Park Güell'e çıkarken bir kısım yerde yürüyen merdivenler var, korkmayın :)


Parkın ücretsiz kısmı da mevcut. Ancak, parkın anıtsal kısmı ücretli olduğu için ve son ziyaret saati 19.00-19.30 seansı unutmayın! ben 19.20'de orda olmuştum ve son dakika biletimi aldım. Düşünsenize o tepeyi yürüyüp içeri giremediğimi.. Biletler kişi başı 8 Euro. Online Bilet İçin. Üstelik de o bölüme aynı anda en fazla 400 kişiyi alıyorlar. Park gece 23.00'e kadar açık. Ancak ordaki evler saat 21.30'a kadar ziyarete açık. Bu arada, şehirde gezerken hediyelik eşyalar arasında renkli bir kertenkele göreceksiniz, işte o kertenkele de burda :) 


Barselona'da her yerde gördüğünüz renkli kertenkele, Park Güell'de! :)


2) Salvador Dali ve Picaso Severler!

*Salvador Dali Müzesi: Ben Türkiye'de sergisine gittiğim ve zamanım kısıtlı olduğu için, burada gitmedim ama isteyenler için, Barselona Sants veya Passeig de Gracia Tren İstasyonu’ndan Portbou trenine binerek yaklaşık 2 saat sonra Figueres’te inip, 15 dakikalık yürüme mesafesinde imiş. Figueres'ten son tren saatleri değişken olduğu için güncel tren saatlerine bakınız, hatta biletinizi gidiş dönüş almakta fayda var. Biletleri, gitmeden önce internet sitesinden alabilirsiniz.

*Picaso Müzesi: Picasso'nun gelişim evrelerini çok rahat izleyebileceğiniz El Born bölgesinde yer alan müzedir. Biletinizi gitmeden önce online almanızda fayda var. 

3) La Rambla Caddesi: 
La Rambla Caddesi, bir ucunda Placa De Catalunya adı verilen meydan bulunan, bir buçuk km uzunluğunda cıvıl cıvıl bir cadde.. Bir çok metro hattının birleşim noktası olan, Placa De Catalunya meydanını unutmayın, çok sık kullanacaksınız, hatta apple store arayanlar olabilir, o da burada :) ve tabii ki Hard Rock Cafe de burada :) 



Placa De Catalunya adı verilen meydandan La Rambla'nın devamı gibi olan Rambla De Catalunya caddesine ulaşıp gezebilirsiniz veya Barselona'nın en lüks mağazalarının olduğu, Bağdat Caddesine benzetebileceğimiz Passaig De Gracia caddesine geçebilirsiniz. Zaten, Casa Battlo ve Casa Mila bu cadde üzerinde bulunuyor. La Rambla'nın diğer ucunda ise denize yakın noktada Christoph Colomb heykeli bulunuyor. 


La Rambla Caddesi
4) La Boqueria Mercat: La Rambla üzerinde uğramanız gereken bir diğer yerde La Boqueria Mercat denilen pazar yeri. İçerisinde bir sürü sebze, meyve, deniz ve et ürünü bulabileceğiniz bir yer. 


La Boqueria Mercat


La Boqueria Mercat- Gezerken meyvenizi alıp yiyebilirsiniz :)

La Boqueria Mercat
La Boqueria Mercat- Deniz ürünleri severler, burası tam bir cennet :)
5) Plaça de Reial: Barselona'da güzel meydanlardan biri de, La Rambla'nın ortalarında sol tarafta kalan Carrer de Colom adlı sokaktan içeri girince karşınıza çıkacak, Plaça de Reial. Palmiyeler, fıskiyeler ve Gaudi tarafından tasarlanan sokak lambaları karşılıyor sizleri. Meydan etrafında bir çok restoran ve cafe bulunmakta, mola için güzel bir yer.


Plaça de Reial
6) Gotik Meydan ve Katedrali: La Rambla caddesinde yüzünüzü denize dönün, solda kalan kısım "Barri Gotic" yani Gotik Semti. Dar sokaklarda kendinizi kaybedeceksiniz, sokak müzisyenlerini oturup dinlemelisiniz. Derken  önünüze muhteşem Katedral çıkacak.


Mutlu olmak bu kadar basit işte :)
Barselona Katedrali
7) El Born: Gece hayatı için tercih edebilirsiniz, geç saatlere kadar açık restaurantlar ve kafeler bulabilirsiniz..


8) Port Vell: La Rambla'nın deniz tarafındaki kısmında bulunan Colomb heykeline ulaştığınızda karşınıza Port Vell denilen Barselona marinası çıkacak. Limanda yürüyüş yapabilir, Maremagnum alışveriş merkezinde mola verebilirsiniz. Port Vell'den denizde yürümeye devam edince Barceloneta'ya gelmiş olcaksınız, burada denize girebilirsiniz.

9) Plaça Espanya:  Bu meydandan Montjuic Tepesi'ne çıkış noktasının olması nedeniyle önemli bir konuma sahip. Plaça Espanya'daki  Arena alışveriş merkezi bulunmakta. Boğa güreşlerinin yapıldığı arena olarak tasarlanmış fakat belki de eskiden arenaymış. Alışveriş merkezinin tepesinden manzarayı izleyebilirsiniz. 


Plaça Espanya
Buradan görünen tepede (Montjuic Tepesi) Museu Nacional D'Art de Catalunya (MNAC), yani görsel sanatlar müzesine de yürüyerek ulaşabilirsiniz. Müzenin önünde bulunan Magic Fountains (La Font Magica) adlı havuzda, ışıklı ve müzikli su gösterileri yapılıyor. Ancak, yazın akşam 9'dan itibaren yarım saatte bir, kışın ise akşam 7-9 arası oluyormuş. Aklınızda olsun, Pazartesi ve Salı günleri gösteri yokmuş. 

10) Montjuic Tepesi:  Montjuic Tepesi'ne Placa Espanya'dan yürüyerek ya da teleferikle de çıkalabilirsiniz. 


Montjuic Tepesi'nden görünüş
11) Nou Camp: Nou Camp'ı 30 Euro karşılığında gezebilir, tribünlere çıkabilir, misafir takımların soyunma odasını gezebilirsiniz.
Barselona'da Ne Yesek Acaba?:
Barselona'da yemek olarak Tapas ve Paella, içki olarak da Sangria tercih edebilirsiniz.
Tapas: Tapas, atıştırmalık anlamına geliyor, genelde içkinin yanında yenilen küçük mezeler. Minik ekmeğin üzerine kürdan batırılmış kanepe olarak da, patates kroket olarak da her halini görebilirsiniz. Restoranın barına diziliyor. Ordan seçip yiyebilirsiniz. Bazı yerlerde menü var fiyatların yazdığı, fiyatları 2-4 euro arası değişiyor.


Tapas Çeşitleri
Paella: Genelde deniz ürünleri ile süslenmiş, safranlı pilav tavuklusunu da bulabilirsiniz. 
Deniz ürünlü Paella
Sangria: Meyveli bir şarap kokteylidir. Genelde içerisinde şarabın yanında meyve parçaları, şeker veya bal gibi bir tatlandırıcı ve rom ya da votka gibi kuvvetli bir içki bulunur. Dönüşte, free shoplardan da Sangria bulabilirsiniz.
Sangria
Barselona'da Alışveriş:
Alışveriş için La Ramba üzerinde, Gotik mahallesinde, ara sokaklarda her yerde dükkanlar bulabilirsiniz, ancak en hesaplı dükkanları Park Güll'e çıkarken ara sokaklarda buldum. Barselona'da Ale Hop adlı verilen zincir olan ucuz bir mağaza var, bizim bi milyoncular gibi :) Barselona'da El Corte Ingles diye bir mağaza var, bizim Ykm'ler gibi düşünün ve içerinde tekstilin yanında gıda da bulunmaktadır. Pasaportunuzu verip %10 indirim sağlayan kart almayı unutmayın. Ayrıca, aynı mağazadan toplamda 90.10 euro tutarında bir alışveriş yaptıysanız Tax Free fişini almayı unutmayın, havaalanında bir miktar parayı geri alabiliyorsunuz. Zara, Mango, H&M gibi mağazaların fiyatları ise, Türkiye ile hemen hemen aynı. Eğer programınızda Madrid'e geçmek gibi bir durum varsa, tekstil alışverişinizi oraya saklayabilirsiniz, Primark diye çok ucuz bir mağazası var çünkü :) Buralardan alınacak en güzel hediye eğer bayansanız, yelpaze :) Eğer, Endülüs bölgesine geçecekseniz oradan da yelpaze satın alabilirsiniz, daha çok çeşit var. Erkekler için ise, Barselona takımının aksesuarlarını satın alabilirsiniz. Tekrar Barselona'da olmak ümidiyle, herkese keyifli gezmeler :)